آموزش تصاویر ایزومتریک(هندسه مناظر و مرایا)
آموزش تصاویر ایزومتریک(هندسه مناظر و مرایا) تصویر ایزومتریک تصویری است که در آن مقیاس روی سه محور مختصات با هم برابرباشد لازم به یادآوری است که چنانچه مقیاس مربوط به هر محور را نسبت به اندازهp=0/ واقعی اضلاع جسم با استفاده از قوانین هندسی محاسبه کنیم به عدد 8166به عنوان ضریب کاهش خواهیم رسید ولی از آنجا که این ضریب کاهشی در مقیاس،روی هر سه محور یکسان عمل کند لذا می توان مقیاس را روی همه محورها برابر یکدر این صورت تصویر حاصل مقداری از تصویر واقعی ( p=q=r = در نظر گرفت ( 1بزرگترخواهد شد.
1-1- شکل 2 در ترسیم های ایزومتریک زاویه یا لها با محورهای مختصات غالباً برابر ° 30 فرض و ضرایب فوق نیز با توجه به تأثیر این زاویه تعیین شده اند. α=β = می شود ° 30 در ترسیمات ایزومتریک زوایای سه محور با یکدیگر مساوی و هرکدام برابر 120 درجه هر کدام با خط افق زاویه 30 درجه می سازند و Y و X می باشند یعنی محورهای عمود بر خط افق است. OZ محور 2 روش ترسیم تصاویر ایزومتریک -2 1 مکعبی با اضلاع به اندازه واحد " 1" به نحوی که سه یال کنج آن -2 - در شکل 2 باصفحه تصویر زاویه های مساوی بسازند در نظر گرفته شده است در این حالت قطر
مکعب مذکور عمود بر صفحه تصویر خواهد بود و اضلاع عمود بر هم در تصویر حاصل با و T زاویه ° 120 نشان داده می شوند. لذا ترسیم چنین پرسپکتیوی با کمک خط کش گونیای ° 30 به سهولت امکان پذیر خواهد بود.
1-2- شکل 2 3 روش ترسیم تصاویر ایزومتریک اجسام غیرساده -2 برای ترسیم اجسام غیر ساده با ادامه دادن یال ها و خطوط ناقص جسم می توان آن را به جسمی ساده تبدیل نمود و پس از ترسیم ایزومتریک آن قسمت موردنظر را از آن مجزا کرد و یا با کمک افزایش خطوط عمود به عنوان ارتفاع، ایزومتریک شکل مورد نظر را به دست آورد. بعنوان مثال برای رسم ایزومتریک یک هرم به دو روش می توان عمل کرد: 1. پس از رسم ایزومتریک مکعب مستطیل محیط بر هرم، از محل تقاطع قطار مستطیل فوقانی به رئوس مستطیل تحتانی وصل شود.
1-3- شکل 2
2. ایزومتریک قاعده هرم رسم شود، محل تقاطع اقطار آن به اندازه موردنظر ارتفاع داده تا رأس هرم به دست آید. پس از وصل این نقطه به رئوس قاعده ایزومتریک هرم مورد نظر به دست می آید. توجه به این نکته ضروری است که یال های عمود بر زمین در واقعیت، در تصویر نیز بر خط زمین عمود خواهند بود. 4 روش ترسیم دایره در ایزومتریک -2 به طورکلی در تصاویر ایزومتریک دایره به صورت بیضی نشان داده می شود و برای پید اکردن مراکز لازم برای ترسیم آن به شکل زیر باید عمل شود: 1 مربعی که بر دایره محیط است ترسیم می شود. -4 - 1. با توجه به شکل 2 2. از دوکنج مربع موردنظر که در تصویر دارای زاوی ههای ° 120 هستند به وسط اضلاع و HG به وسط اضلاع F از ،EFGH مقابل آنها وصل می شود. به عنوان مثال در مربع وصل می شود . EF و FG به وسط اضلاع H و همچنین از EH که به همراه
(R و T) 3. از محل برخورد این خطوط با یکدیگر دو نقطه به دست می آید چهار مرکز دوایر درهر یک از وجوه مکعب در H و F دو کنج تعیین شده در ( 2) یعنی روش ایزومتریک هستند. حال با داشتن شعا عها و مراکز دایره . (R و 1 R 4. شعاع ها نیز در شکل مشخص شد هاند ( 2 مورد نظر در هر یک از وجوه مکعب در روش ایزومتریک به سادگی ترسیم می شود.
1-4- شکل 2 مشاهده می شود که برای ترسیم دایره در هر یک از وجوه مکعب در روش ایزومتریک لازم است چهار بار از پرگار استفاده شود با چهار مرکز و شعاع مشخص، به همین دلیل این روش رسم دایره را روش رسم چهار پرگاری دایره در ایزومتریک نیز م یگویند. رسم دایره در ایزومتریک به روش هایی دیگری نیز انجام م یشود که در اینجا از ذکر آنها خودداری شده است .